Setkání Spolku Spravedlnost a jeho přátel

Setkání Spolku Spravedlnost a jeho přátel

Setkání Spolku Spravedlnost a jeho přátel

Ve středu 24. října 2018 proběhlo další neformální setkání Spolku Spravedlnost a jeho přátel a sympatizantů. Konalo se tentokrát v Praze v prostorách THE SENSES. U sklenky moravského vína v Praze se sešlo na 150 lidí, mezi nimiž nechyběla řada známých osobností. V nabitém sálu se objevili například Felix Slováček, Lucie Gelemová nebo profesor Milan Knížák, který navrhl obálku knihy dopodrobna popisující celou kauzu, jejíž vydání spolek v tuto chvíli připravuje.

Přípravný výbor vznikajícího spolku seznámil všechny účastníky pražského setkání se základními fakty případu a s aktuálním vývojem celé kauzy. Krátce pohovořil i spisovatel Václav Budínský, kterého také výsledek i samotný průběh celé kauzy šokoval a za Společnost pro právní stát přislíbil, že bude případ rovněž sledovat a zasadí se o nápravu základních pochybení a nespravedlností, ke kterým během procesu došlo. Doslova uvedl: „Jsou dvě možnosti – buď jde o justiční omyl, nebo o justiční zločin.“

Předseda výboru Spolku Spravedlnost Petr Vašát přečetl zaplněnému sálu úryvky z dopisu, který v souvislosti s případem adresoval prezidentu republiky Miloši Zemanovi a seznámil všechny přítomné s odpovědí, kterou mu prezident zaslal.

Během pražského setkání byl opět promítnut dokumentární film Nebezpečné slunce, který dopodrobna mapuje celou kauzu kolem chomutovských solárních elektráren. Film uvedli sami jeho tvůrci, kteří přiznali, že zpočátku se některým z nich do natáčení dokumentu vůbec nechtělo. „Řada z našich redaktorů si myslela, že vše podstatné bylo v médiích o tomto případu už sděleno, a není tedy už co nového objevovat, kam dále se vydat. O to více jsme pak byli překvapeni, když jsme během natáčení dokumentu hovořili s řadou předních odborníků z oboru práva, elektrotechniky a stavebnictví a zjistili jsme, že řada věcí je zcela jinak, než byla v médiích prezentována,“ sdělil ředitel TV Slovácko Jan Dudek. Všichni přítomní byli po shlédnutí dokumentu šokováni, k jakým zásadním pochybením může v české justici dojít.

Téměř stovka dalších lidí podepsala na místě petici proti nespravedlivému rozsudku, která žádá soudce Nejvyššího soudu, k němuž je nyní podáno hned několik dovolání, aby rozhodovali spravedlivě a bez jakýchkoliv vlivů.

Mnoho z účastníků pražského setkání na závěr nabídlo představitelům spolku jakoukoliv osobní pomoc, aby byla odstraněna do očí bijící nespravedlnost.

 

TVS: Nebezpečné slunce

TVS: Nebezpečné slunce 2

Kniha: Spravedlnost Pláče

Rubriky

Archivy