Známé osobnosti představily knihu Spravedlnost pláče

Známé osobnosti představily knihu Spravedlnost pláče

Známé osobnosti představily knihu Spravedlnost pláče

Spolek Spravedlnost veřejně představil knihu detailně popisující známou kauzu dvou chomutovských elektráren, jež několik posledních let plnila stránky novin a ve které bylo nespravedlivě odsouzeno několik nevinných lidí. Knihu pod názvem Spravedlnost pláče představily významné osobnosti českého společenského a kulturního života. Části z ní veřejně přečetly v pražském Obecním domě zaplněnému Slováckému salonku. Mezi účastníky akce se objevili výtvarník Milan Knížák, hudebník Felix Slováček, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, bývalý místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a řada dalších významných a známých osobností.

Kniha si klade za cíl detailněji seznámit širokou veřejnost s kauzou tak, aby si čtenář udělal vlastní závěry. V publikaci se k celé kauze na 180 stranách vyjadřuje několik osobností. Kromě bývalého místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery své pochybnosti nad rozsudky obecných soudů v knize podrobně vyjádřili například výtvarník Milan Knížák, který vytvořil i obálku knihy, předseda Společnosti pro právní stát Václav Budínský, předseda spolku Chamurappi Zdeněk Jemelík, předseda Spolku Spravedlnost Petr Vašát nebo bývalá ředitelka ERÚ Alena Vitásková. Ta byla sama v kauze původně odsouzena, ale vrchní soud ji zprostil obžaloby. Proti tomu podal Nejvyšší státní zástupce dovolání, ale Nejvyšší soud ho nyní čerstvě zamítl a potvrdil její nevinu. Zároveň propustil z vězení nespravedlivě pravomocně odsouzenou Michaelu Schneidrovou. Několik dalších lidí ovšem stále zůstává ve vězení.

Kniha velmi dopodrobna chronologicky popisuje, co a jak bylo a naopak nebylo, poukazuje na řadu absurdností celé kauzy, popisuje řízenou mediální štvanici, která celý proces odstartovala a doprovázela, srovnává odlišné rozsudky v obdobných kauzách a v neposlední řadě obsahuje plno fotografií včetně satelitního snímku z americké armádní družice NASA, které dokládají, že elektrárny byly včas dostavěné.

Prostřednictvím autentických výroků soudce Krajského soudu v Brně Aleše Novotného během soudního řízení autoři knihy dovozují, že bylo o výsledku soudního jednání již předem rozhodnuto.

Mezi účastníky akce v Slováckém salonku Obecního domu v Praze se vedle samotné původně odsouzené bývalé předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové objevil i podnikatel Zdeněk Zemek, jehož dva synové jsou v této kauze odsouzeni za údajnou přípravu k podvodu, ke kterému ovšem nedošlo a ani dojít nemohlo. Čerstvě na svobodu propuštěná nespravedlivě odsouzená Michaela Schneidrová se akce zúčastnit osobně nemohla kvůli zdravotním komplikacím, které ji přivodil osmiměsíční pobyt ve vězení, ale všem zúčastněným alespoň poslala zdravici a poděkovala za podporu a snahu o prosazování pravdy, principů spravedlnosti a řádného fungování justice a dalších institucí, které mají občany chránit.

Po autorském čtení knihy došlo na diskusi o aktuálních otázkách a situaci v české energetice, obnovitelných zdrojích energie, a především na téma aktuálního dramatického zdražování elektrické energie v Česku. Přítomní energetičtí experti se shodli, že vůbec není nezbytné takové zdražování, k jakému dochází, a že fotovoltaické elektrárny se na zdražování elektrické energie podílí jen minimálně. Zdeněk Zemek zásadně odmítl spojování příspěvku na obnovitelné zdroje se zdražováním elektřiny, což je obvyklá výmluva, která je posledních několik let omílána stále dokola. Poukázal přitom na poplatek za distribuci elektřiny, který je obrovskou černou dírou, kde podle něj mizí miliardy z kapes spotřebitelů.

O SPOLKU SPRAVEDLNOST z.s.:
Spolek Spravedlnost vznikl na podporu nespravedlivě odsouzených a stíhaných v kauze fotovoltaických elektráren v Chomutově. Podle podrobných analýz předních odborníků z justice, ale i stavebnictví a elektro neexistuje v toto případě jediný důkaz o spáchání trestného činu a nikomu nevznikla žádná škoda. Přesto v kauze bylo několik lidí odsouzeno k tvrdým trestům odnětí svobody za něco, co se nestalo. K tvrdším, než kdyby někoho zabili. Cílem spolku není bojovat s justicí, ale činit vše pro to, aby veřejnost byla objektivně informována a aby justice rozhodovala spravedlivě podle práva, ne podle zadání a na objednávku vlivných skupin v pozadí. Spolek pravidelně informuje veřejnost o celé kauze, nad kterou se pozastavují i významné osobnosti a představitele materiální sféry, školství, vědy, zdravotnictví, sportu, umění a další zástupci společenského života v naší zemi. Řada z nich se zároveň již stala členy nebo podporovateli spolku.

Spolek Spravedlnost uskutečnil již celou řadu úspěšných akcí na podporu nespravedlivě odsouzených v uvedené kauze. Setkání přátel a podporovatelů spolku v Uherském Hradišti a v Praze se zúčastnilo až nečekané množství lidí, kteří vyjádřili svůj nesouhlas s postupem justice v petičních listinách. Velmi zdařilou akcí byl rovněž Koncert pro dobré lidi – Zhaslé slunce, na kterém vystoupil BIG BAND Felixe Slováčka se svými hosty a slovenská skupina No Name. Během koncertu byla pokřtěna kniha s názvem „Spravedlnost pláče“ obsahující celou řadu důkazů o nevině odsouzených. Z podnětu Spolku Spravedlnost vznikl rovněž dokumentární film Nebezpečné slunce, jenž natočila TV Slovácko a který seznamuje širokou veřejnost s celým případem. Spolek připravuje celou řadu dalších akcí.

Kontakt pro novináře:
Ing. Mgr. Miroslav Slaný, člen výboru Spolku Spravedlnost z.s.
tel.: 728 073 130
e-mail: zzsos@spspravedlnost.cz

TVS: Nebezpečné slunce

TVS: Nebezpečné slunce 2

Kniha: Spravedlnost Pláče

Rubriky

Archivy