Renata Vesecká potvrdila – V Česku si lze objednat trestí stíhání

Renata Vesecká potvrdila – V Česku si lze objednat trestí stíhání

Renata Vesecká potvrdila – V Česku si lze objednat trestí stíhání

Trestní stíhání v České republice si lze objednat na zakázku. Uvedla to bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Potvrdila tak názor současné ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která před časem vypracovala podklady o tomto problému pro prezidenta Miloše Zemana. O účelové kriminalizaci v minulosti hovořil i premiér Andrej Babiš.

Jako příklad účelového trestního stíhání Vesecká v České televizi uvedla případ bývalé šéfky ERÚ Aleny Vitáskové. Oznamovatel nejprve její trestné jednání oznámil v Plzni a když se případem nikdo nezabýval a byl stále odkládaný, obrátil se na nepříslušné nejvyšší státní zastupitelství, kde jeho podání padlo na úrodnou půdu.

Oznamovatel si tak nestandardně vybral státního zástupce, u kterého předem očekával nějaký výsledek. Vitásková byla nejprve souzena a následně osvobozena kvůli podezření ze zneužití pravomoci při uvádění do provozu solárních elektráren bratrů Zemkových a později pro angažování Vesecké na post místopředsedkyně ERÚ. Známky účelovosti se vyskytly v obou případech.

Jde o selhání jednotlivců

Stejně tak se podle Vesecké hovoří o rozhodování o vazbách, kdy si policisté  záměrně vybírají soudy, u kterých očekávají, že s návrhem uspějí. Podle Vesecké přitom nejde o nedostatek justičního systému, ale o činnost jednotlivců, kdy dozor nebo dohled státních zástupců nedostatečně reaguje na postupy policistů, kteří se obracejí na nepříslušné instituce. Což byl mimo jiné i případ exhejtmana Davida Ratha.

Účelová kriminalizace i vynášení informací ze spisů

Existenci účelové kriminalizace nebo trestního stíhání jakékoliv osoby na objednávku potvrdil i bývalý elitní policista, šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek. Podle něj byly tímto způsobem ovlivněny například kauzy Čapího hnízda nynějšího premiéra Andreje Babiše nebo vyšetřování kolem společnosti Neograph napojené na Ivo Rittiga. O trestním stíhání na objednávku se hovoří i v případech solárních podnikatelů z roku 2010.

Běžné u policejních útvarů je i vynášení informací z živých případů těm, kteří jsou ochotní za takového zprávy platit. Vyšetřovaní lidé pak například vědí dopředu, kdy k nim zavítá domovní prohlídka, že hrozí zablokování účtu nebo že jsou odposloucháváni.

 

Odnesli to solárníci

V případě některých solárníků pak je zjevné, že orgány činné v trestním řízení na politickou objednávku účelově shromažďovaly důkazy, aby mohlo dojít k jejich exemplárnímu potrestání. Například v kauze bratrů Zemkových kvůli údajnému podvodu při uvádění do provozu fotovoltaických elektráren na konci roku 2010 si oba odnesli vysoké nepodmíněné tresty, aniž by se něčeho úmyslně dopustili nebo způsobili škodu. Politická garnitura se tak exemplárně vypořádala s tzv. solárními barony.

 

Analýza Benešové pro Zemana potvrdila stíhání na objednávku

Analýzu zaměřenou na otázku, zda si jde v Česku lze  objednat trestní stíhání, si nechal u své tehdejší poradkyně a nyní ministryně spravedlnosti Marie Benešové udělat i prezident Miloš Zeman. Analýza podle ní dokazuje, že v Česku si trestní stíhání objednat lze.

(foto zdroj:parlamentnilisty.cz)

 

 

 

TVS: Nebezpečné slunce

TVS: Nebezpečné slunce 2

Kniha: Spravedlnost Pláče

Rubriky

Archivy