Rozhovor. Miliardář ze Slovácka Zemek: Jsme obětí energetické mafie

Rozhovor. Miliardář ze Slovácka Zemek: Jsme obětí energetické mafie

Rozhovor. Miliardář ze Slovácka Zemek: Jsme obětí energetické mafie

Podniká v hutnictví, dopravě, lázeňství. Zaměstnává tisíce lidí, podporuje charitu, fotbal a umění na svém rodném Slovácku, jeho vzorem je Tomáš Baťa. Přesto je miliardář Zdeněk Zemek vlastně jednou nohou ve vězení.

Před několika lety se totiž rozhodl se svými syny postavit několik solárních elektráren. Byla krize a hledal příležitosti jinde. To se ale obrátilo proti němu. Jeho syny odsoudili a jemu hrozí podobný osud. Přesto si zachovává nadhled i víru a nebojí se o všem otevřeně mluvit. Kvůli jeho zdravotní indispozici jsme za ním zjeli udělat rozhovor do Zlína.

Podnikáte v hutnictví, zelené energetice, dopravě a lázeňství. Spoléháte se v businessu spíše na lidi kolem sebe, nebo se snažíte věci rozhodovat vy sám?

Byly doby, kdy jsem věci rozhodoval sám, ale teď už je to o tom, že vše nechávám na managementu. Já rozhoduji jen ty klíčové, zásadní věci, jako jsou investice a úvěry.

Vlastníte golfové hřiště. Proč jste se pustil do takového „milionářského“ sportu/businesu, když sám podporujete spíše mládežnický fotbal, sport a umění na Slovácku?

Můj blízký přítel, který žije dlouho v Kanadě, říká: Vždycky, když skončí práce, tak si jdou všichni zahrát golf, ať je to dělník nebo manažer. Berou to tak, že si jdou vyčistit hlavu, odreagovat se. A takhle bychom měli vnímat golf i u nás.
Teď je u nás přes 100 hřišť a tento sport by se měl přiblížit všem obyčejným lidem. Na běžné hraní si můžete pořídit výbavu za pár korun. Je to dobré pro zdraví a relaxaci. Není to už žádný „milionářský“ sport, může si ho zahrát každý.

A proč jste do toho vlastně šel?
Hřiště v Ostrožské vsi chátralo. Můj známý na to získal dotační prostředky, ale bylo to nad jeho síly, tak přišel za mnou. Usoudil sem, že by byla škoda, kdyby to zchátralo, tak sem do toho vstoupil.

Vy sám hrajete golf?
Já sám hraju golf asi dvakrát za rok.

Jak se vám daří skloubit pracovní a osobní život, když máte tolik firem, mátě děti a řešíte tolik věcí. Především kauzy?
Velmi složitě, ale myslím, že daří. Nemám na to žádný návod, jde jen o to, jak svůj volný čas smysluplně využijete. Jestli u televize nebo tak, že si najdete čas na rodinu a známé. Zejména, když pracovní povinnosti jsou prioritou a mezi to násobené nepříjemnosti kauz. Ale na druhé straně trestní kauzy mě odpoutají od operativního řízení. Musím si najít na všechno nějaký čas, proto jsem i přenesl veškerou zodpovědnost na management. Už se jim dneska nepletu do každé hlouposti, jak tenkrát. Řeším jen ty nejzásadnější věci.

Jak vlastně vy osobně utrácíte své peníze, co si rád kupujete?
Já osobně za oblečení neutrácím, jen když si potřebuji něco přikoupit. Rád lyžuji, tak si koupím radši nové lyže a vybavení. Také vybavení na tenis. Občas nějaká kultura, divadlo, koncert, dovolená. Mám výhodu, že sem svým pánem a můžu si dovolenou rozložit podle svých potřeb. Pracovat mohu i prostřednictvím mailu a telefonu.

Utrácíte hodně peněz třeba za jídlo?
Za jídlo nejsem schopen utratit moc peněz. Dobře si uvědomuji, jak se peníze těžko vydělávají. Jídlo většinou nakoupíme a z 95 procent ho připravíme doma. Já osobně nejsem bohužel žádný kuchař. Občas zajdeme do restaurace v Praze.

 

 

Dvě chyby, které vás v živote posunuly?
Krach IPB v roce 2000 a kriminalizované trestní kauzy. To jsou chyby, které vás můžou zničit, když se přes ně nedostanete.

Tři věci, kterých v životě nelitujete.
Určitě nelituju toho, že jsem šel do podnikání. Podnikám už 30 let. Široké rodinné zázemí, které je oporou a vyžitím. Bez toho by ani nešlo fungovat. Pak charitativní činnost. Podpora přes golf, fotbal. Snažím se pomáhat druhým. Mnoho lidí okolo se obrací na mě, například když onemocní.

Pohybujete se v solárním byznysu. Jaký je váš vztah k ekologii a podpoře udržitelných zdrojů?
Je důležité věnovat se životnímu prostředí. Fotovoltaika, tedy soláry, je tak bezkonkurenčně nejlevnějším a nejbezpečnějším zdrojem výroby elektrické energie a ve finále se obejde i bez státních dotací. Česká republika ale energii z obnovitelných zdrojů příliš nefandí. Za současné situace, kdy 43 procent elektřiny vyrábí hnědouhelné elektrárny a třetinu jaderné elektrárny, plánuje stát do budoucna obří investici do nových jaderných bloků. To je absurdní. Jdeme proti proudu času i proti politice všech vyspělých zemí světa.

Podporujete nadace, sport, galerie, pak jste se pustil do solárního byznysu. Vaše syny zavřeli. Litujete toho nebo byste do toho šel znovu?

S dnešním vývojem situace bych do toho šel znovu, protože jsem přesvědčený, že nám nemůže být lhostejné, jak vypadá dnešní svět. Jak hon za penězi vede k devastaci životního prostředí. Z tohoto pohledu bych do toho šel znovu, samozřejmě už s ponaučením. Budování obnovitelných zdrojů je zájem světa, Evropy, České republiky. Zájem mafie je naopak obnovitelné zdroje likvidovat. Doporučuji, ať se každý podívá na seriál Černobyl a dozví se, co nás může v Evropě v budoucnu potkat.
Procházíte složitou kauzou, dotklo se to i vaší rodiny. Jaké to pro vás je, když o tom mluvíte s lidmi nebo s novináři, je to pro vás nepříjemné nebo jste si zvykl?
Nepříjemné to pro mě není. Věřím v to, že to dělám dobře, a už se nebude nic opakovat. Lidi se postaví tam, kde jsou velké peníze a neuvědomují si to. Jdou přímo na ruku energetické mafii, která tu vlastně všechno vyvlastní.

Vaši synové byli odsouzeni. Vás čeká něco podobného, myslíte si že, v Česku mohou nevinné lidi skončit za mřížemi?
V Česku je za mřížemi spousty nevinných lidi, když vidíte, jakým způsobem probíhají soudní řízení. Nic je nezajímá, představí si dopředu, na co se vás zeptat, aby vás dostali. A vybírají si jen ty důkazy, které se jim hodí.

Hovoříte o vykonstruovaném procesu. Ale kdo za tím stojí a proč ta kauza podle vás vznikla?
Stačí se podívat na vývoj cen elektřiny v roce 2004-2011, kdy nastoupil bývalý šéf ČEZU. Ceny elektřiny meziročně vzrostly o neuvěřitelných 30 miliard korun. Tady je jasně vidět, že zdražování elektřiny zvítězilo nad obnovitelnými zdroji. Záměrem bylo obnovitelné zdroje zlikvidovat. V tento moment přišel zásadní zlom. Vlivní lidé v Česku potřebovali obětního beránka a našli ho ve mně a mých synech. Záminkou bylo několik nepřipojených kabelů na jinak hotové elektrárně. Pak absurdní obvinění, že jsem chtěl okrást stát. Já naopak miliardy investoval, a nic se mi nevrátilo zpět.

zdroj: ForMenonline.cz

 

TVS: Nebezpečné slunce

TVS: Nebezpečné slunce 2

Kniha: Spravedlnost Pláče

Rubriky

Archivy