Miliardář Zemek si dohodl za solární podvod podmínku, zaplatí miliony

Miliardář Zemek si dohodl za solární podvod podmínku, zaplatí miliony

Miliardář Zemek si dohodl za solární podvod podmínku, zaplatí miliony

V marném boji nakonec sklonil hlavu a pragmaticky vyhandloval ukončení nekonečného zbytečného boje s nespravedlností. Tímto je napsána definitivní tečka za touto tragikomickou kauzou.

Krajský soud v Brně dnes schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státní zástupkyní uzavřel Zdeněk Zemek starší v případu solárního podvodu. Trest zahrnuje tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun.

Soud k rozhodnutí připojil ještě náhradu škody 18,6 milionu korun, které musí Zemek zaplatit České republice. Proti tomuto doplnění k dohodě se Zemek může odvolat, ponechal si ale osmidenní lhůtu na rozmyšlenou.

„Po deseti letech soudního martyria, kdy se ukázalo, že soudy jsou schopny poslat do vězení i zcela nevinné lidi, kteří neporušili žádný zákon, a vyšší soudní instance tuto nespravedlnost nijak nenapraví, se rozhodl zachovat se až brutálně pragmaticky,“ reagoval tiskový mluvčí Zdeňka Zemka Miroslav Slaný.

„Představa, že by šel do vězení, byť třeba na krátkou dobu, než by se s nejistým výsledkem podařilo zjednat nápravu, v jeho věku a s ohledem na jeho zdravotní stav, by mohla skončit pro něj až fatálně. V marném boji nakonec sklonil hlavu a pragmaticky vyhandloval ukončení nekonečného zbytečného boje s nespravedlností. Tímto je napsána definitivní tečka za touto tragikomickou kauzou,“ dodal Slaný.

Obžaloba uvádí, že Zemkova solární elektrárna VT-Sun získala licenci 31. prosince 2010 v době, kdy nebyla dokončená, přičemž tak získala vyšší cenu za odběr. Podle obžaloby vznikla škoda přes 107 milionů korun.

Přijetím dohody o vině a trestu se Zemek přiznal k tomu, že se dopustil podvodu a pokusu o podvod, když podepsal nepravdivý předávací protokol dokazující dokončení elektrárny v prosinci 2010, přičemž ještě v lednu 2011 byly v elektrárně instalovány panely i další součástky.

Předseda senátu Petr Jirsa v odůvodnění konstatoval, že soud vzal v potaz dobu, která od spáchání podvodu uplynula, Zemkův věk i zdravotní stav i to, že kromě projednávaného podvodu jde o slušného člověka.

Soud už dříve poslal do vězení Zemkovy syny Alexandra a Zdeňka v případu solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Podle verdiktu neoprávněně dostali licence na základě nepravdivých revizních zpráv, přičemž získali výhodnější výkupní cenu za solární elektřinu.

Zemkovi hrozilo pět až deset let vězení. V případě svých synů, stejně jako ve své vlastní kauze, tvrdil, že jsou nevinní a že jejich chomutovské elektrárny byly dokončené a všechny potřebné doklady pravdivé.

„V našem případě bylo nainstalováno vše, takže škoda je nula. To, že to počítá státní zástupce jinak, nekomentuji,“ reagoval Zemek před časem pro MF DNES.

„Teď se bude moci plně soustředit na řízení skupiny Z-Group, která zaměstnává více než čtyři tisíce lidí, aby v této turbulentní době nedošlo ke krachům, a věnovat se své rodině a vlastnímu zdraví,“ doplnil Slaný.

Zdroj: iDnes

TVS: Nebezpečné slunce

TVS: Nebezpečné slunce 2

Kniha: Spravedlnost Pláče

Rubriky

Archivy